sâmbătă, 20 decembrie 2008

Transelectrica a inaugurat Linia Electrică de Interconexiune de 400 kV Arad-Nădab-Bekescsaba

Transelectrica a inaugurat Linia Electrică de Interconexiune de 400 kV Arad-Nădab-Bekescsaba

Transelectrica şi MAVIR (compania similară din Ungaria) au inaugurat vineri noua Linie Electrică de Interconexiune de 400 kV Arad-Nădab-Bekescsaba, investiţie ce se ridică, potrivit directorului general al Transelectrica, Stelian Gal, la circa 25,7 milioane euro.
Această linie de interconexiune are o lungime totală de 94 km, dintre care 56 km pe teritoriul României şi 38 de km pe teritoriul Ungariei. Linia electrică aeriană LEA 400 kV Arad-Nădab are 34 de km, iar LEA 400 kV Nădab (România) - Bekescsaba (Ungaria) are 60 de km.
De asemenea, prin punctul de interconexiune de la Nădab trece şi linia electrică aeriană Arad-Oradea.
LEA 400 kV Oradea-Nădab are 72 km.
Aceasta este cea de-a doua linie de imterconexiune România - Ungaria, pe lângă linia existentă de 400 kV Arad-Sandorfalva.
Noua linie de interconexiune este prima construită după aproxinativ 20 de ani şi va promova extinderea relaţiilor comerciale dintre România şi Ungaria.
Proiectul securizează alimentarea unei zone de consum de aproximativ 1.000 MW în nord-vestul sistemului electroenergetic (SEN) din România şi creşte stabilitatea tensiunilor în această zonă, contribuind la reducerea pierderilor de putere şi energie.
Dintre componentele acestui proiect de investiţie, fac parte:
  • staţia electrică de interconexiune de 400 kV Nădab (pusă în funcţiune la 12 decembrie 2008), linia electrică aeriană de interconexiune de 400 kV Arad-Nădab (pusă vineri în funcţiune),
  • linia electrică aeriană de interconexiune de 400 kV Nădab-Bekescsaba (totodată pusă vineri în funcţiune),
  • linia electrică aeriană de interconexiune de 400 kV Oradea-Nădab (ce va fi pusă în funcţiune în 2009)
  • bobina de reactanţă de 100 MVAr, 400 kV montată în staţia de 400 kV Oradea Sud.


"Construcţia noii linii de interconexiune de 400 kV Arad-Nădab-Bekescsaba prezintă multiple avantaje, în contextul dezvoltării pieţei regionale de electricitate, al interconectării Sistemului Electroenergetic Naţional cu sistemele electroenergetice vest-europene UCTE şi al recunoaşterii de către UCTE a existenţei unor limitări a capacităţilor de transfer de putere între sistemele membre", potrivit reprezentanţilor Transelectrica.
Compania Transelectrica este transportatorul naţional de electricitate. Transelectrica gestionează, operează, asigurǎ mentenenţa şi modernizează reţeaua electrică de transport, formată din 77 statii electrice de transformare, cu o capacitate de 35.506 MVA şi 8.950 km de linii electrice aeriene de 110 kV, 220 kV,400 kV si 750 kV, aflate in gestiunea a 8 sucursale de transport.
Transelectrica răspunde de asigurarea securităţii, continuităţii şi calităţii în alimentarea cu energie electrică a Sistemului Energetic Naţional (SEN), furnizând infrastructura pieţei de energie electrică din România.
Transelectrica asigură serviciul de transport transfrontalier al energiei electrice şi coordonează funcţionarea interconectată a SEN în reţeaua europeană a UCTE.
[Alina Oprea, NewsIn]

Niciun comentariu: